Темата за поканите за сватба

Официалната функция на всяка покана за сватба е да уведоми получателя, че в близко бъдеще ще се случи събитие. Kоето може да бъде важно и интересно за получателя. Ние редовно отправяме стотици покани: на срещи за работа, срещи на абитуриенти, партита с приятели, семейни вечери, рождени дни и съвместен празник. Но ние правим всяка от тези покани по различни начини, според общоприетите стандарти за етикет с помощта на различни средства. И така, поканата за разходка с приятели може да бъде обикновено SMS съобщение. A на конференция – официален имейл до корпоративна поща.

Сега обаче темата ни е за поканите за сватба

Що се отнася до сватбените покани, важно е да знаем, че тук има много специални правила за етикет и традиция и някои от тях са исторически определени.

Как е започнало всичко? И как хората са измислили поканите за сватба?

Съществува мнение, че първите покани за сватба са били изображения по скалите, уведомяващи пещерните съседи за предстоящия брак на техните събратя племена. В тази версия обаче е доста трудно да се повярва.

Официално поканите за сватба стават норма, когато самият обред на брака е станал норма. От момента, в който християнството заема своите стабилни позиции в обществото, сватбите и поканите за тях стават съвсем  обичайни.

Първоначално, сватбените покани са били словесни. И е имало няколко причини за това.

Първо, общата неграмотност и високата цена на канцеларските материали са направили писмените сватбени покани неизползваеми. Второ, преди много векове сватбите са били „обществено достояние” и всеки е можел да дойде на тях. По правило, обаче, тези хора са живеели наблизо, познавали са се помежду си и са били готови активно да участват в живота един на друг.

Глашатаите са обявявали сватбите предварително, ако сватбата е била в града, а ако е била в селото, то тези отговорности са се поемали от децата. Понякога, например, това важи за славянските народи, представители на младоженците ходели по домовете на бъдещите гости и им носеха специално приготвени сладкиши, което си е била „официалната“ сватбена покана за тържеството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *