Мускатно грозде и мускатни вина

За Мускатни вина от мускатно грозде.

Мускатни вина? Мускатът е бял, Мускатът е розов, Мускатът е черен, Мускатът е виолетов, и др. Събран със съдържание на захар 25-40%. За целта гроздето се оставя на клоните до края на есента, до края на месец октомври, в резултат на което плодовете започват да изсъхват. Използва се и изкуствено изсъхване. При производството на мускат се стремят изцяло да пренесат целия аромат на горския плод във виното. Vintage Muscat е отлежал в бъчви от една до три години. Освен това, колкото по-високо е съдържанието на захар и ароматността на виното, толкова по-дълго той отлежава.

Назад във времето различните мускатните сортове грозде са били известни още на римляните и древните гърци. Тези сортове са били отглеждани хилядолетия назад в човешката история на времето. Мускатната култура е била широко развита в южната част на Франция още през 12-13 век. В Русия например през 1828 г. започва производството на индийско орехче в Крим. За кратко време кримските мускатни вина са станали гордостта на винопроизводство и са спечелили световна слава.

В зависимост от естествените условия и технология се разграничават леките мускатни вина със съдържание на захар 16-18%, десертни вина със съдържание на захар 20-25% и ликьор – 25% и по-високо. Мускатните вина със съдържание на захар 23% и и по-горе се отличават със силен аромат на индийско орехче, който се запазва във виното в продължение на 5-8 години. Най-доброто качество на мускатното вино се постига чрез отлежаване за 1,5-3 години. Съдържанието на алкохол в мускатни вина 13-16 об.

Предлагат се и пенливи вина с индийско орехче. За да се получат, алкохолизираните материали от индийско орехче се смесват с шампанско вино, в съотношение 60-70% и 40-30%. Съдържанието на алкохол в мускатни пенливи вина е 11-12 об.%, Съдържанието на захар е 10%. Вината имат подчертан мускатен аромат, свежест, пълнота на вкуса с нотка на цитрон.

Кримските мускати са особено висококачествени:

Мускат бяла ливадия, Мускат бял червен камък, Мускат бяло и розово производство на десерти от асоциацията Масандра и Мускат, произведени от Института по лозарство и винопроизводство Магарач.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *